Terugbetaling WW uitkering aan UWV - hoe zit dat nu precies?

Stel je vraag

Stel je vraag

Terugbetaling WW uitkering aan UWV - hoe zit dat nu precies?

Deze vraag is beantwoord

Tja,

eigenlijk zegt de vraag al genoeg.
Op de website van het UWV staat deze pagina waarin een rekenvoorbeeldje gegeven wordt over het terugbetalen van ontvangen WW uitkering bij succesvol ondernemen.

Alleen is het voorbeeld een beetje vaag en lijkt de regeling oneerlijk. Ik ben net begonnen en moet dus over 19 maanden werken WW terugbetalen, iemand die in oktober begint over 15 maanden.

Mijn werkcoach weet het ook niet precies. Zijn opmerking is dat deze regeling nieuw is en ze er zelf ook nog geen ervaring mee hebben.
Ik ben geneigd te denken dat er toch ergens een algemene rekenformule, misschien zelfs wel een excel programma, moet zijn om uit te kunnen rekenen wat ik in welke situatie terug moet betalen.

Voor zover ik begrijp wordt de winst, zoals vastgesteld in de definitieve aanslag van de belastingdienst, gebruikt als bedrag waarvan (een deel) moet worden terugbetaald. Ik moet de komende tijd een aantal investeringen doen die ik over een aantal jaren moet afschrijven en tegelijk ook geld vastzetten om straks het UWV terug te kunnen betalen.

Wil ik dus weten wat ik me kan veroorloven dan zal ik toch aan deze cijfers moeten kunnen rekenen. Maar als mijn werkcoach en mijn accountant het allebei niet weten kan ik voor mijn bedrijf geen gefundeerde beslissing maken.

Wie O Wie weet meer over deze startersregeling van het UWV?

Rob

Geverifieerd antwoord
 • Beste Rob,

  Inderdaad: de regeling is "oneerlijk" want als je aan het solliciteren gaat en uiteindelijk slaagt hoef je niets terug te betalen! Je steekt als starter je nek uit, neemt risico's (want als je na een jaar onverhoopt weer zonder inkomsten zit is er geen WW meer), draagt bij aan de economie, etc.

  Ik zit met dezelfde vraag, want het rekenvoorbeeld is mij ook niet duidelijk, en het lijkt dat er fouten in zitten. Op de websites waar je antwoord op onze vraag denkt te vinden komt hetzelfde rekenvoorbeeld naar boven.

  Ik heb over drie weken mijn volgende gesprek met mijn werkcoach. Dan wil ik hier duidelijkheid over proberen te krijgen. Overigens: er vindt verrekening met je netto-winst plaats, dus omzet minus investeringen en kosten.

  Antwoord volgt hier, als ik het helder krijg.

  Groet en succes,

  Martin Molenaar

Alle reacties
 • Beste Rob,

  Inderdaad: de regeling is "oneerlijk" want als je aan het solliciteren gaat en uiteindelijk slaagt hoef je niets terug te betalen! Je steekt als starter je nek uit, neemt risico's (want als je na een jaar onverhoopt weer zonder inkomsten zit is er geen WW meer), draagt bij aan de economie, etc.

  Ik zit met dezelfde vraag, want het rekenvoorbeeld is mij ook niet duidelijk, en het lijkt dat er fouten in zitten. Op de websites waar je antwoord op onze vraag denkt te vinden komt hetzelfde rekenvoorbeeld naar boven.

  Ik heb over drie weken mijn volgende gesprek met mijn werkcoach. Dan wil ik hier duidelijkheid over proberen te krijgen. Overigens: er vindt verrekening met je netto-winst plaats, dus omzet minus investeringen en kosten.

  Antwoord volgt hier, als ik het helder krijg.

  Groet en succes,

  Martin Molenaar

 • Naast deze manier om te starten is er nog een andere: gewoon beginnen en de uren die je aan je bedrijf besteedt in mindering laten brengen op je uitkering.

  Dit is in ieder geval de manier die ik heb gekozen, mede om niet nog verder afhankelijk te zijn van de onkundige handen van het UWV. Ik bedoel, als je de opmerking 'als je een website hebt, heb je 24 uur per dag een etalage en ben je dus fulltime ondernemer' van een jobcoach krijgt, weet je eigenlijk al genoeg, toch?

  Die 6 oriëntatiemaanden zijn ook bedoeld om allerlei voorbereidende zaken te regelen, zoals het maken van een ondernemingsplan en doen van marktonderzoek. Als jij dat kan doen terwijl je ook nog aan je sollicitatieplicht kunt blijven voldoen, zou ik het niet laten.

  Het moment dat je je laat inschrijven/aanmeldt bij de KvK en Belastingdienst is dan een mooi moment om het UWV van je plannen op de hoogte te stellen.

  Let er in dat geval wèl op dat je ook daadwerkelijk AL je uren opgeeft aan het UWV (dus ook de tijd dat je aan het netwerken bent hier op Hallo!, op LinkedIn of andere digitale plekken, dat je je administratie aan het opzetten bent, dat je je website aan het ontwikkelen bent, enz.), want dat is nou net waar de hele 'rel' om te doen is. Vertrouw er alsjeblieft niet op dat je over dit onderwerp alle en/of juiste informatie krijgt van het UWV - die instelling is nou eenmaal niet ingesteld op andere bronnen van inkomen dan uit loondienstverband.

  Probeer anders een IRO-traject te krijgen. Als je een bureau kiest dat gespecialiseerd is in reïntegratie naar zelfstandig ondernemerschap, kun je ècht antwoord op al je vragen krijgen.

  Succes!

  Groeten, Renée Daniëls  (www.paarseolifant.nl)

  De Paarse Olifant ZZP-School - Ondernemerskennis en -vaardigheden voor ZZP'ers

 • Ik wil toch even een kleine aanvulling geven op de informatie van Renée.

  Op de site van het UWV staat daar het volgende over te lezen:

  U geeft op het Wijzigingsformulier WW het aantal uren op dat u als zelfstandige werkt. Voor die uren krijgt u dan geen WW meer. Hou er rekening mee dat alle uren meetellen die u aan uw bedrijf besteedt. Dus ook reistijd en uren besteed aan bijvoorbeeld administratie, studie of het binnenhalen van opdrachten. U moet deze uren ook doorgeven aan de Belastingdienst. Deze urenopgaven worden met elkaar vergeleken en mogen niet van elkaar verschillen.
  Let op: uw uitkering gaat definitief omlaag. Gaat u later minder uren als zelfstandige werken? Dan gaat uw WW dus niet omhoog.

  Dus zoals Renée aangeeft moet je al je uren opgeven en de moeten kloppen met de opgave aan de belastingdienst.
  Dat is nu juist waar de hele rel (zoals een aantal weken geleden in het TV programma Netwerk ter sprake kwam) om begonnen.

  Men gaf aan de belastingdienst zoveel mogelijk uren op om te kunnen voldoen aan de startersaftrek en bij het UWV alleen de netto gewerkte uren die aan opdrachten besteed werden.Niet zo heel vreemd want het UWV deed hier vroeger geen uitspraak over.
  Maar nu vergelijkt het UWV je opgegeven uren met die van de belastingdienst en het blijkt niet te kloppen - dan wordt dit meteen als fraude aangemerkt en ze gaan dan de uren verrekenen, je mag dan een groot deel ven je uitkering plus een fikse boete betalen.

  Vergeet ook niet dat je uitkering definitief omlaag gaat. Werk je in de ene week 30 uur en de volgende week 10, dan wordt je voor je resterende WW periode 30 uur gekort.

  Aangezien je vooral in de start-fase veel uren maakt (ik heb pas 2 weken cursus gevolgd van 40 uur per week ...)  kom je al snel onvoordelig uit. Of je moet creatief met je uren administratie omspringen - maar dat is in principe fraude. En voor de uren die je uitkering krijgt heb je wel sollicitatieplicht (maar wie neemt mij in dienst als uit mijn CV blijkt dat ik een eigen bedrijf aan het opstarten ben).

  Ik heb daarom gekozen voor het starttraject. 6 maanden volledige uitkering zonder op welke wijze dan ook en verrekening achteraf en zonder sollicitatieplicht

  Rob

   

 • Ik heb met mijn werkcoach afgesproken dat iedere benadering van een potentiële klant, gezien wordt als sollicitatie. Inmiddels heb ik een controle over twee maanden gehad en het is goedgekeurd.

  Als je jezelf bij de belastingdienst nog niet aanmeldt als ondernemer en je maakt vanaf volgend jaar gebruik van alle ondernemerskortingen is het toch gewoon opgelost. Je hebt vijf jaar de tijd en als je bedrijf lekker loopt heb veel meer aan deze kortingen.

  Jacqelien

 • Mijn versie:

  Medio juni begonnen als ZZP-er (financieel interimmer). Ingeschreven bij KvK, Belastingdienst, Stamrecht BV in oprichting voor de ontslagafkoopvergoeding, alles doorgesproken met mijn werkcoach. Zij heeft me direct groenlicht gegeven waarbij we pas in december de boel gaan bespreken. Tot eind december betaling van WW-voorschot.

  Tja, als financial geef ik deze tip: zorg ervoor dat je winst zo laag mogelijk is. Een vriend van me (jurist en rechter te Gent, B) adviseerde daarom ook dat een beginnend ondernemer zoveel mogelijk (aanloop)kosten moet maken. Investeer, maar stel de afschrijvingstermijn zo kort mogelijk als is toegestaan. Dus niet een auto of een computer in één jaar afschrijven, dat accepteert de fiscus nooit (denk ik).

  Hoe lager je winst, des te lager de terugbetaling, of misschien zelfs helemaal niet. Je moet echter wel kunnen aantonen dat je onderneming levensvatbaar is!

  Succes!

 • Fininmag,

  Winst zo laag mogelijk, dat had ik zelf ook bedacht. Alleen wel even rekening houden dat je eigen 'salaris' ook winst is. Je wilt wel leven dus zal je moeten zorgen voor voldoende geld om die periode door te komen.
  En dan wel rekening houden met het feit dat je na 1,5 jaar een x bedrag aan salaris aan jezelf hebt uitgekeerd voor je levensonderhoud en je (dus) daarvan een groot deel aan het UWV moet terugbetalen. Dat geld moet je dan wel hebben ...
  Afhankelijk van hoe je je stamrecht gebruikt kan je dat natuurlijk gebruiken in plaats van 'salaris'.

  Zoveel mogelijk aanloopkosten maken klinkt leuk, moet je dus wel eerst geld hebben (of lenen). Kosten mag je ineens aftrekken van de belasting (dus minder winst), investeringen moet je over een bepaalde periode afschrijven (meestal 3-5 jaar).

  Investeren is leuk, maar dat moet je dus wel zelf voorfinancieren.

  Over levensvatbaarheid van de onderneming is bij het UWV niets gezegd.  Ze zijn maar in één ding geïnteresseerd en dat is om mij zo snel mogelijk uit de WW te krijgen. Hoe, en of, ik daarna in mijn eigen levensonderhoud kan voorzien maakt hun niks uit.

  Ik gebruik een deel van mijn ontslagpremie voor het doen van investeringen maar het lijkt nu beter te zijn om hier toch geld voor te lenen. Die lening kan ik namelijk aftrekken van de winst, privé investeringen niet.

  Ik kan van te voren precies bepalen hoeveel mijn winst bedraagd bij bepaalde omzet/kosten/investering. Dat wil ik nu ook kunnen doen voor de terugbetaling van de UWV regeling. Er wordt van mij, als ondernemer, verwacht dat ik een redelijk overzicht over de financiëen heb, maar als zelfs het UWV me niet kan vertellen hoe het precies zit wordt dit wel erg moeilijk.

  Ik zoek dus simpelweg een rekenmodel waarmee ik kan berekenen in welke situatie ik straks wat terug moet betalen. Alleen dan kan ik, samen met mijn accountant, bepalen welke investeringen mogelijk zijn zonder mijn opgebouwde reserveringen tot nul (of verder) te zien slinken.

 • Ik heb inderdaad de methode gekozen die Rob heeft aangegeven: elk gewerkt uur ging blijvend van m'n uitkering af. Ik moet daarbij wel zeggen dat dat risico voor mij niet zo hoog was, aangezien ik èn in een IRO-traject zat voor de WAO (reïntegreren naar zelfstandig ondernemerschap) èn mijn eerste opdracht er eentje was met een voor langere tijd gegarandeerd aantal uren per week. De werkplek was ook nog eens op 15 min. afstand en ik heb er niet eens acquisitie voor hoeven plegen. Mijn risico was dus goed te overzien. :-)

  Er schijnt ook nog een vage regel te zijn dat bij freelancewerk de uren verminderd worden alsof je via bijv. een uitzendbureau werkt, maar aangezien 'freelance' geen erkende term is (althans, niet door de Belastingdienst) heb ik me maar niet verder in dat wespennest gestoken.

  Overigens dateert mijn UWV-ervaring (en bijbehorende instructie) van 2007, dus ik snap niet zo goed hoe de 'grootscheepse' fraude heeft kunnen ontstaan. Is de kwaliteit van de UWV-medewerkers zo drastisch naar beneden gegaan? Of hebben teveel starters gedacht dat de soep niet zo heet gegeten zou worden als ... ?

  Ik vind het ook een volledig niet-stimulerende regeling, maar hij is er, dus zullen we het ermee moeten doen.

  Zelf ben ik sinds een week van die vermaledijde uitkeringsverplichtingen af ('einde uitkeringsduur') en da's precies op tijd, want ik heb het idee dat er langzaamaan wat groei in mijn bedrijfsactiviteiten zichtbaar wordt. Wie weet wat de rest van 2009 nog brengt, ondernemersaftrek: here I come! :-)

  Groeten, Renée Daniëls - www.paarseolifant.nl

  De Paarse Olifant ZZP-School - Ondernemerskennis en -vaardigheden voor ZZP'ers

 • Beste Rob, Martin, Renée, Jaquelin, Finimag,

  Ik zie dat jullie behoorlijk verbitterd zijn, over deze, wat ik vind, FANTASTISCHE regeling.

  Een paar jaar geleden kon dat niet, een zelfstandige had categorisch geen recht op WW (nu nog niet), maar nu is het andersom, uit je WW mag je zelfstandig worden.

  Willen jullie dat ik het uitleg hoe het zit? Omdat het enige oneerlijke in de zaak is, dat jullie jezelf kwellen.

  Graag jullie ALLER instemming.

  Groet, Karel

 • Karel,

   

  heel graag!

  Het 'oneerlijke' zit 'm zover ik kan zien in het feit dat de verreken-periode niet voor iedereen gelijk is.
  Zolang je de WW uitkering tijdens de startersperiode als lening ziet die, afhankelijk van gegenereerd inkomen, deels kan worden kwijtgescholden dan klinkt het heel anders maar geeft mij een 'eerlijker' beeld van de regeling.

  Als jij ons meer informatie kan verschaffen dan heel graag.
  Een van de dingen waar ik mee zit is hoeveel je terug moet betalen. Mijn doemscenario is dat ik over twee jaar een leuk bedrijfje heb staan, het financieel allemaal (net) kan bolwerken en dan plots 6 maanden WW terug moet betalen.

  Het zal allemaal vast wel meevallen maar het vervelende is dat het UWV mij hier geen informatie over kan verstrekken en deze regeling voor mijn accountant ook geheel nieuw is.

  Rob

 • Beste Rob,

  Ik kom later terug op terug waarom het een fantastische regeling is.

  De periode-ongelijkheid ligt niet aan de regeling maar aan onze Gregoriaanse kalender in combinatie van de wettelijke fiscale jaarsluiting.

  Voor iemand die op 2 januari 2007 deze regeling ingaat zal de startersperiode (26 weken) nog in 2007 plaatsvinden en zijn boeken worden per 31-12-2007 afgesloten. CWI kan dan in 2008 al berekenen wat hij moet terubetalen. Waarschijnlijk niets omdat hij nog geen winst gemaakt heeft. Het is mij niet bekend hoe lang de terugvordering qua jaren geldt. Weet je dat en wil je dat hier aangeven? Als het jaar 2008 meetelt, dan is hij minder gelukkig af dan de man die in oktober begint.

  Voor iemand die 1 oktober 2007 begint verloopt alles volgens het voorbeeld. CWI heeft geen andere wettelijke keuze dan de winst per 31-12-2008 te "bekijken". Immers de winst komt uitsluitend te voorschijn uit de Resultatenrekening (Winst en Verliesrekening) per 31-12-2008. Voor de voorbeeldman, geldt de twinst van 2008.

  Naar het uitziet, wordt van de winst 2008 =E 15.000,-- minus E 11.250,-- = E 3.750,-- domweg nihil gesteld. Immers zegt het voorbeeld, dat in de hele startersperiode (dus inclusief de 13 eerste weken van 2008) geen winst wordt gemaakt en dus komt de totale winst ad E 15.000,-- uit de overige 39 weken van 2008. Dus komt deze nihilstelling in het voordeel van de ondernemer. Het ziet er naar uit, dat ook al is er geen winst gemaakt, het proportioneel gedeelte toch moet toegerekend en AFGETROKKEN worden van de nog lopende startersperiode (1e 13 weken). Lees: ook al is er geen winst gemaakt in de 1e 13 weken, 13/52e van de totale winst wordt (wel) van afgetrokken. Dit is erg sympathiek.

  Vervolgens wordt nog eens 50% van de winst ongemoeid (E 5.625,--)  gelaten en wat er nog over is, nog eens met 30% verminderd.

  Dit is ongelooflijk als je nagaat dat een ondernemer hoegenaamd geen recht heeft op een WW-uitkering.

  Dat jullie zelfstandig wilden worden en gebruik maken voor deze regeling is een weloverwogen besluit (ik fantaseer er op los: ik neem aan dat jullie tot de conclusie zijn gekomen, dat een nieuwe baan onbereikbaar is - waar moet je soliciteren ? Bij bedrijven waar ook ontslagen vallen? - en dat jullie nog te jong zijn om na de WW in de AWB (sociale uitkering met een karige jaarnorm) - te komen).

  De conclusie van Martin ter zake van de "oneerlijkheid" in vergelijking met de iemand die niet zelfstandig wil worden, blijft solliciteren en zijn WW niet hoeft terug te betalen is de "verkeerde deur". Martin je MOET niet, je MAG WEL voor deze regeling kiezen, Probeer te begrijpen dat een zelfstandige geen recht heeft op een uitkering (welke ook)  - want hij heeft een baan (bij zichzelf) en deze regeling tegen alle logica je op het paard helpt met een renteloze lening waarvan een groot deel kwijtgeschikden wordt als....... alleen als.....  je winst maakt. Bijna onNederlands. Toen ik 23 jaar geleden zelfstandig werd, heb ik mijn baan opgezegd, EN ALLE RECHTEN voor een uitkering VERSPEELD. Er waren tijden in het begin dat ik alleen soep kon eten en alleen water kon drinken (gelukkig maar even)..

  @Finimag

  Zodra je een B.V. hebt ben je automatisch directeur, dus werknemer en verliest de uitkering.

  Aan alle anderen, wees niet "te slim" - de CWI heeft duizenden slimme mensen meegemaakt en kent alle trucjes. Val je door de mand, dan ben je de sigaar.

  Als oude zakenman kan ik jullie misschien ook in je zakelijke kwesties bij staan, dus schroom niet als je vragen hebt.

  Groet, Karel

 • Rob en eAlle Anderen,

  Hieraan wil ik nog toevoegen, dat op het moment nogal wat "fraudezaken" lopen bij de UWV, De UWV en de Fiscus hebben de gegevens gekoppeld. Met name de opgegeven werkuren liepen sterk uiteen. Gevolg: snoeien en terugvorderen (en strafzaken). Voor de zelfstandigenaftrek moet de zelfstandige minimaal 1.225 uren per jaar werken (en 50% van zijn werktijd aan het bedrijf besteden), Naar het schijnt wordt op het werkbriefje (alleen) de commerciële uren gevraagd (die je dus betaald zijn). Dit zorgt voor de nodige verwarring. De man die zijn schuur tot kantoor verbouwde telde de werkuren niet tot commercieel werk (kreeg er niets voor betaald) bij de CWI, maar wel bij de fiscale uren omdat hij dit werk voor zijn onderneming verrichtte.

  Ik ken die werkbriefjes niet, maar heb nooit anders geweten, dat ook de gratis verrichte werkzaamheden opgegeven dienden te worde, m.u.z. van vrijwilligers werk (en dat ook maar sinds kort) omdat je tijdens het verrichten van  gratis werk je onttrekt aan beschikbaarheid voor betaald werk. Ik meen zels dat je niets eens mag studeren om dezelfde pretext.

  Ik ken je situatie Rob niet, maar ik vermoed, dat je dit jaar de 1.225 niet haalt en het is volstrekt zinloos je als IB zelfstandige bij de fiscus aan te melden. Immers die 1.225 uren gelden absoluut voor het kalenderjaar (dus niet proportioneel per maand). Bovendien zelfstandigenaftrek is een AFTREK en als je dit jaar niets valt af te trekken (want geen winst) is dan volstrekt nutteloos. Niet doen dus, Je werkuren bij CWI moeten synchroonlopen met je werkuren bij de fiscus (maar de laatste hoef je niet op te geven als je je niet als IB ondernemer aanmeldt).

  Ten aanzien van je bezwaar om ineens alles terug te betalen terwijl je net van de grond gekomen bent meen ik dat je daar 2 jaar over mag doen. Check het met je coach en laat het ons weten (kennisverbreding).

  Groet, Karel

 • @Karel: natuurlijk is het fantastisch dat het mogelijk is om een soort van met behoud van uitkering een bedrijf op te starten. In de basis was de regeling voor niet meer dan het oriënteren op de mogelijkheid om een eigen bedrijf te starten, maar de voorwaarden zijn (in positieve zin) opgerekt.

  Naast dat het fantastisch is, vind ik het eigenlijk niet meer dan logisch; het doel van het UWV is om iemand zo snel mogelijk uit de uitkering te krijgen, linksom of rechtsom."Wilt u ondernemer worden? Heeft u een goed plan met een goede slagingskans? Dan helpen we u, want des te sneller bent u uit onze boeken!"

  Mijn eigen negatieve gevoel bij het UWV (één ervan, maar laten we even on topic blijven, haha!!) is veroorzaakt door het ontbreken van enige inhoudelijke kennis hierover. Ik heb toevallig te maken gehad met één van de (toen slechts) vijf 'jobcoaches' in NL (!!) en heb dus direct al de juiste instructie gekregen over wat in te vullen op mijn werkbriefje: wel degelijk ALLE uren die je aan je bedrijf besteedt. Helaas zijn er mensen die een 'minder duidelijke' instructie hebben gekregen. Dat zijn de zaken die uitgebreid de media hebben gehaald.

  Ze worden nu 'fraudeurs' genoemd omdat het UWV zich uiteindelijk, ongeacht enige foutieve instructies die door hun medewerkers zijn afgegeven, als puntje bij paaltje komt beroept op het argument 'iedere Nederlander behoort de wet te kennen'. Dit is extra vervelend als het UWV dé bron van informatie is: het is een onbetrouwbare bron! Ik heb hier helaas persoonlijk ervaring mee; je hebt dan spontaan geen poot meer om op te staan, einde discussie.

  Dat is ook de reden geweest dat ik besloten heb semi-hardcore voor mezelf te beginnen: niks geen 'proefperiode', gelijk blijvende vermindering van uren Want inderdaad: een zelfstandige heeft geen recht op WW. Financieel (zeker op dat moment) niet altijd even prettig, maar wel zo duidelijk!

  Overigens hoef je natuurlijk niet gelijk fulltime ondernemer te worden; ik ben begonnen met 4 uur in de week, voor de overige uren was ik dus gewoon nog een werkeloze werkneemster.

  Ik heb voor wat betreft de WW dus geen zwaard van Damocles meer boven m'n hoofd hangen. Gelukkig maar, want er hangt al genoeg. ;-)

  Groeten, Renée Daniëls - De Paarse Olifant Bedrijfsondersteuning

  De Paarse Olifant ZZP-School - Ondernemerskennis en -vaardigheden voor ZZP'ers

 • Karel:

  Dat van die terugbetaalperiode van 2 jaar ga ik zeker uitzoeken. Die 1225 uur kom ik dit jaar waarschijnlijk wel aan.
  Maar ... het is de vraag of het dit jaar wel zin heeft startersaftrek een te vragen. Waarschijnlijk is het veel gunstiger dit volgend jaar pas te gebruiken - immers mag je 3 jaar (aansluitend) startersaftrek gebruiken in de eerste 5 jaar. En waarschijnlijk heeft die startersaftrek nu geen zin. Ik werk veel maar dat is voor een deel sponsoring (maken van speciale fietsen voor een record-team) en dat levert wel naamsbekendheid maar dit jaar weinig geld op.

  Renée (en Karel):

  Ik weet niet wat de uitleg op de werkbriefjes is, maar de uitleg van mijn UWV werkcoach was duidelijk. Net als Renée heb ik geluk; er zijn in Nijmegen een aantal werkcoaches gespecialiseerd in startende ondernemens en zodra je hier aangeeft als zelfstandig ondernemer te willen starten wordt je naar een van deze mensen doorgeschoven.

  Bij het UWV is dit helaas niet landelijk geregeld. Ieder UWV Werkbedrijf bepaald zelf hoe ze dit doen en er zijn genoeg werkbedrijven waar ze geen gespecialiseerde werkcoaches hebben.
  Uiteindelijk is een werkcoach (gelukkig) ook maar een mens, die kan zich dus best eens vergissen en weet ook niet alles.

  Ook ik maar wel eens een foutje: tot nu toe heb ik nergens duidelijk vermeld (behalve dan in de trefwoorden) dat het hier om de UWV regeling met "startperiode" gaat. Er zijn namelijk 2 regelingen: Renée volgt de (oude) regeling waarbij je gewoon gekort wordt in het aantal uitgekeerde uren, ik volg de (nieuwe) regeling waarbij je een startperiode krijgt van 6 maanden waarin je vrijgesteld bent van de sollicitatieplicht.

  Rob

 • @Renée, en Rob

  O neen, de UWV wil de mensen helemaal niet graag uit haar boeken krijgen. Integendeel, een paar jaar terug moesten ze zelf mensen ontslaan (toen de werkeloosheid terugliep). Vonden ze helemaal niet spannend. Ze hebben niets liever, dan dat je je moede hoofd in hun schoot legt

  Ik heb bij een kennis een werkbriefje opgevraagd. Daarop staat, de (invul) vraag nr. 3 heel duidelijk. Hebt u in deze periode, a) in dienstbetrekking gewerkt? b) als zelfstandige gewerkt, c) overige werkzaamheden verricht? Mij lijkt dus dat niemand om vraag b) heen kan. Ik denk dat de coach de geschreven mededeking (uit het briefje) mondeling niet kan overrulen. Dit formulier is wel 6 jaar oud.

  Wees beiden zo goed je eigen formulier te checken, of dezelfde bewoordingen er in staan, Immers punt b) "als zelfstandige gewerkt " komt terug onder punt 13 b, waarin je aan moet geven wat je ontvangen hebt uit deze werkzaamheden. Heeft iemand een factuur aan je betaald dan moet je dit bedrag invullen.

  Hiermee word je mogelijk - wellicht onopzettelijk -  enorm BENADEELD en er is zeker waard  te protesteren (om schriftelijke sporen achter te laren). Immers het formulier wil alleen weten wat je binnen kreeg, maar NIET wat je kostprijs was van dit inkomen  Gaat daarvan uit dat dit een (zuiver) inkomen is maar wil niet weten dat je ook kosten hebt (gehad). Zelf zou ik (denk ik) vraag 3 b) met ja invullen en en in 13 b) met een negatief bedrag - namelijk mijn totale kosten tot op dat moment (die ik natuurlijk nauwkeurig en precies heb bijgehouden in Excel (heb natuurlijk nog geen geld voor een boekhoudprogramm en ook niet voor een externe boekhouder) en daarvan de betaalde factuur AFTREKKEN, Het is vrijwel zeker, dat het bedrag negatief wordt. Dus stel je totale kosten tot op dat moment E 1.232,58 bedragen, en de factuur E 276,16, dan is de opbrengst van deze factuur E 1,232,58 minus E 275,16 dus - 956,42. Laat ze dan maar met vragen terugkomen, die je beantwoordt met de voorgaande redenering. Die opbrengst van E 276,16 heeft je tot dat momen E 1.232,58 GEKOST. Je netto inkomen is dus - 956,42 en niet zoals zij dat graag willen horen E 276,16.

  @Renée

  Dat de Nederlander geacht wordt de wet te kennen staat echt nergens (de in NL wonende buitenlander niet?) in de wet. Je hoeft de wet niet te kennen, maar je wordt door de rechter wel eraan gehouden. De rechter zal je uitleggen, dat die wet er wel is, en je daar aan had moeten houden. Deed je dat niet dan word je veroordeeld. Ik heb een kleindochter van 2 - zij is WEL Nederlandse en zou dus een rechtsgeleerde moeten zijn, als ELKE Nederlander geacht wordt de wet te kennen!!!!

  Renée, ik zag dat je ergens vragen had over "archivering". Ben je al uit of wil je dat ik een perfectwerkende methode beschrijf?

  Groet, Karel

   

 • Wat is dat toch over uren schrijven en werkbriefjes??? Mijn werkcoach heeft daar niets over gezegd, noch in de meegegeven informatie staat daar iets over vermeld. Ik zit in de groep van diegenen die een half jaar "ondersteuning" krijgen en dan een W&V moeten overleggen.

  Mijn BV is een stamrecht BV, hetgeen vooraf al bij de werkcoach bekend was, de voorschotbetalingen niet in de weg staand.

  De oneerlijkheid zit mijns inziens niet in de vergelijking bestaande vs nieuwe ondernemer, maar in die tussen de ontslagen werknemer die zijn handje drie jaar ophoudt vs de ontslagen werknemer die, moe van het zinloos solliciteren, besluit het dan maar zelf te doen. Ik ben dan niet 20 jaar ondernemer, maar draai wel al sinds 1974 mee. Enige ervaring kan me niet worden ontzegd. Helaas behoort daarbij ook een bedrijfsfaillissement, wat het begin van mijn loondienst interim periode inluidde (1998).

  O ja, binnen een maand na de ontslagdatum had ik al een opdracht, parttime weliswaar, maar toch.