Verplicht loonsverhoging bij werknemers onder de 23 jaar?

Arbeidsrecht en regels

Arbeidsrecht en regels

Verplicht loonsverhoging bij werknemers onder de 23 jaar?

Deze vraag heeft antwoordsuggesties

Mijn personeelslid gaf aan dat ze had 'gehoord' dat een werkgever verplicht is een personeelslid jaarlijks loonsverhoging te geven als deze jarig is geweest. Ook als ze boven het minimum loon verdienen. Dit t/m 23 jaar.

Ik heb wat gegoogled en kom op wat forums tegen dat dit niet het geval is. Echter kan ik geen duidelijke website vinden met een concreet bevestigend antwoord.

Wie kan me helpen aan het juiste antwoord? Bij voorkeur met een link naar een website die hier melding van maakt.

Alvast bedankt!

Alle reacties
 • Is het niet beter om het even aan je accountant te vragen hoe dat zit.
  Die hoort dit volgens mij te weten.
  En wat staat er in je CAO die jij hanteert?
  Misschien staat het daar ook wel in (meestal wel dacht ik).

  Volgens mij hoef je dit niet te doen als ze boven het minimum krijgen.
  Ik persoonlijk heb dat wel altijd gehad bij mijn werkgevers.
  Elk jaar gaat wel het minimum omhoog dus je moet dat wel in de gate houden. Want als jij het niet verhoogd en het minimum wel dan wordt het loonverschil kleiner en dan heb je kans dat je wel op het minimum uit komt. (ligt er natuurlijk wel aan hoeveel ze boven het minimum zit). 

  Succes !!


  Groetjes,

  Arjan Bouckaert 

 • Hallo,

  Ik heb niet het idee dat je zaak onder een CAO valt. Een beetje googelen kan vervolgens geen kwaad:

  http://www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=60732

  Dat laat onverlet dat het natuurlijk wel van een sociaal gezicht getuigt als je in ieder geval jaarlijks de prijscompensatie doorvoert. Want anders gaat je werknemer er bruto feitelijk op achteruit. En dat kan ook de bedoeling niet zijn.

  Frank van der Pol levert fotografie en fotografische technieken voor bouw & vastgoed, musea & erfgoed en verzorgt algemeen zakelijke en publiciteitsfotografie.

 • In het eerste antwoord op deze vraag ben je naar je accountant verwezen. Dat is niet verstandig. De vraag of je je werknemers voldoende betaalt, moet je niet door je accountant laten beantwoorden. Je haalt je biefstuk ook niet bij de groenteboer.

  Of je verplicht bent om jaarlijks meer salaris te betalen is niet zomaar te zeggen. Het heeft inderdaad te maken met het salaris dat de werkneemster nu verdient en of er een CAO van toepassing is.

  Je kunt niet altijd reageren op ieder bericht dat een werknemer ergens 'gehoord' heeft.

  Je kunt er wel heel praktisch mee omgaan. Als de werknemer denkt dat hij recht heeft op een hoger loon, laat hem daar dan zelf het bewijs voor aandragen. Dan kun je zelf controleren of dat bewijs klopt. Kom je er niet helemaal uit dan kun je die vraag altijd nog aan een jurist voorleggen. 

  Wel is het belangrijk om het verzoek om loonsverhoging op te vatten als een signaal dat de werknemer kennelijk niet helemaal tevreden is. Daar moet je misschien wel iets mee doen.

  Willem Luijer

   

   

   

   

 • Bedankt voor de reacties, wij hebben inderdaad geen CAO.

  Het loon van de werknemer is prima en zelfs onlangs verhoogd. Uiteraard geven we ook jaarlijks verhoging.

  Waar het mij vooral om gaat is of het verplicht is om personeel onder de 23 jaar na hun verjaardag loonsverhoging te geven.

  Maar, het zelf op laten zoeken is ook wel een goed idee.

 • Tot 23 jaar dien je minimaal het minimumloon te betalen geldend voor de leeftijd. Zit je aan de onderkant, dan dien je dus bij elke verjaardag het loon te verhogen conform het minimum.

  Vanaf 23 jaar blijft het minimumloon gelijk.

  Alleen een CAO kan een hoger loon verplicht stellen.

 • Gezien de diensten die je via je websites aanbiedt, valt je naar mijn mening wel degelijk onder de CAO voor het kappersbedrijf.

  De definitie van een Kappersbedrijf wordt als volgt beschreven:
  Een onderneming of ondernemingen waar het hoofdhaar van mannen, vrouwen en/of kinderen bedrijfsmatig wordt geknipt of anderszins wordt behandeld.

  In dat "anderszins wordt behandeld" ligt de verplichting tot toepassing van de CAO.

  Daardoor is het jeugdloonstelsel van toepassing met een jaarlijkse verhoging van het brutoloon. Dit geldt overigens ook voor werknemers boven de 23 jaar. Op hen zijn de zogeheten ervaringsjaren van toepassing.

  De CAO voor het Kappersbedrijf vindt je hier op de website van ANKO, de Koninklijke Algemene Nederlandse KappersOrganisatie.

  Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe


  Косара - Счетоводни и консултантски услуги Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe


 • Bedankt voor je reactie. Wij zijn toch echt geen kappers en behandelen ook geen haar. Onze hoofdactiviteit is verkoop. 

  Het zou fijn zijn als er een webwinkel-cao etc. komt.

 • even een korte reactie tav. de opmerking over de accountant.

  Het is juist wel heel verstandig om jouw accountant deze vraag te stellen. De vraag of je meer wilt betalen is natuurlijk aan jezelf, de vraag naar de CAO of andere verplichting hoort iedere accountant jou te kunnen beantwoorden. De opmerking van Willem over de biefstuk en groenteboer slaat nergens op. Een beetje accountant heeft verstand van salarisadministratie waarbij ook kennis van de CAO paraat aanwezig is. Dit geld ook voor de tabel minimumlonen.

  Hoofdregel: zolang het minimumsalaris of meer wordt toegepast is het in orde en hoeft er geen automatische loonsverhoging betaald te worden. Als iemand in een bepaalde functieschaal, hetzij in de CAO of in het betreffende bedrijf zelf moet je je daaraan houden.

  Gezien het feit dat je al een personeelslid hebt wordt de salarisadministratie ook voor jou gedaan en zal je accountant/ boekhouder je dit zo kunnen vertellen.

  Succes, Ariën

 • Beste Ariën,

   

  Zo`n korte reactie was dat niet.

  Er zullen ongetwijfeld groenteboeren zijn die precies weten hoe je een biefstuk bereidt.

  Laat onverlet dat veel accountants hun eigen capaciteiten overschatten.

  Vaak gaat het goed maar in mijn praktijk zie ik ook veel knoeiwerk van zelfverklaarde rechtskundigen. Drie keer raden wie er in voorkomende gevallen mede aansprakelijk gesteld wordt?

  Schoenmaker blijf bij je leest.

 • Hallo Willem,

  Ik ben het niet met je eens. Je groenteboer/biefstuk verhaal slaat ook volgens mij echt nergens op.  Wat jij 'knoeiwerk van zelfverklaarde rechtskundigen' noemt zal best voorkomen, maar heeft niks met het onderhavige probleem te maken. Wat Ariën stelt klopt zonder enige beperking. Heel veel accountants doen -op een uitstekende manier- de loonadmistratie van personeel. Dat heeft geen juridische maar een fiscale achtergrond. En die accountants/fiscalisten hebben daardoor op een vergelijkbare manier ervaring met salariëring en de bijbehorende verplichtingen aan werkgeverszijde als een bedrijf als ADP inzicht heeft in de materie die het onderhanden heeft. En ook de mensen bij ADP zijn geen juristen.

   Natuurlijk sluiten ze zelf geen CAO's af, maar ze zien wel heel scherp alle consequenties van CAO's en salarisverhogingen en (wijzigingen in) verplichtingen voorbij komen. En kunnen dus wel degelijk zinnige uitspraken doen over de uitvoering ervan. Of over de salariëring zelf, in die situaties waarbij de werkgever niet gebonden is aan een CAO, uiteraard.

  Frank van der Pol levert fotografie en fotografische technieken voor bouw & vastgoed, musea & erfgoed en verzorgt algemeen zakelijke en publiciteitsfotografie.