Start onderneming 2013, inschrijven KvK 2012?

Bedrijf starten

Bedrijf starten

Start onderneming 2013, inschrijven KvK 2012?

 • Mijn onderneming start per 1 januari 2013. Ik wil vooraf inschrijven bij de KvK, bankrekening regelen en de startdatum op 15 december stellen. (omstreeks januari is het te druk bij de KvK.)   

  Er zal in 2012 geen omzet zijn wel investeringen. De investeringen wil ik in het fiscale jaar 2013 activeren.  Moet ik dan over 2012 toch een jaarrekening opmaken of kan dat achterwegen blijven omdat ik over 2012 geen inkomen uit winst zal genieten. Ik zal het vanaf januari druk hebben dus wil de inschrijving, btw nr. etc. voor elkaar hebben.

 • Beste Caspar,

  Inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel kan op zijn vroegst een week voordat de onderneming start. Hieronder de betreffende bepaling:

  Artikel 20 (Handelsregisterwet)

     1. De opgave voor de eerste inschrijving van een onderneming wordt gedaan binnen een periode van twee weken, die begint een week vóór en eindigt een week ná de aanvang van de bedrijfsuitoefening. De opgave voor de eerste inschrijving van een rechtspersoon wordt gedaan binnen één week na het plaatsvinden van het feit ten gevolge waarvan de verplichting tot inschrijving ontstaat.

  De vraag is dus wanneer je begint met de bedrijfsuitoefening en niet zozeer wanneer je winst gaat maken.  Het antwoord op deze vraag zal medebepalend zijn voor de vraag of je over 2012 een jaarrekening dient op te maken.

  Ik zou even bellen met de KvK omtrent de vereisten voor het inschrijven.

  Succes met ondernemen!

  Met vriendelijke groet,

  Joop Jansen

  Advocatenkantoor Dex Legal

  http://www.dexlegal.nl/

 • Beste Caspar,

  Volgens mij hoef je daar niet te moeilijk over te doen. Als jij dus vandaag begint met je bedrijf en je in eerste instantie richt op facilitaire zaken, het doen van acquisitie, een website maakt etc etc is het ook logisch dat je je dan direct inschrijft bij de KvK. Mbt de BTW moet je er wel rekening mee houden dat je (ook al heb je nog geen BTW betaald of ontvangen) wel een 0 aangifte zult moeten doen.

  Succes met je nieuwe onderneming, wat ga je doen?

  groet,

  Paul

  Linked Freelancers
  Paul van der Heijden


  Alle info over ZZP'er worden: www.zzperworden.info

  Antwoorden op ZZP vragen: www.antwoordvoorzzpers.nl

 • Beste Caspar,

  Je onderneming start zodra je je eerste zakelijke handelingen verricht. Bijvoorbeeld: het moment van je eerste investering, zoals het kopen van een bedrijfsmiddel of de verbouwing van een pand. Activiteiten, die je vanuit zakelijk oogpunt verricht, ziet de Belastingdienst als ondernemersactiviteiten.

  Het is mogelijk dat je in het begin alleen maar kosten maakt zonder dat daar opbrengsten tegenover staan. Dit gebeurt wel vaker in de aanloopfase van een onderneming. Deze kosten zijn aftrekbaar, als je ze uit zakelijk oogpunt maakt. De kosten die je al in 2012 maakt, geef je in je aangifte Inkomstenbelasting 2012 op.

  Over de jaarrekening: het is niet verplicht een jaarrekening op te maken (er van uitgaande dat je een eenmanszaak start). Vraag zeker nog even bij de KvK na hoe zij daarover denken.

  Wil je meer informatie, kijk dan op onze site voor startende ondernemers.

  Ronald
  Webcareteam Belastingdienst

 • Beste Caspar,

  Als eenmanszaak hoef je weliswaar geen jaarrekening bij de KvK te deponeren, maar voor de aangifte inkomstenbelasting is een (eenvoudige) jaarrekening vrijwel onmisbaar.

  In de aangifte voor ondernemers (winst uit onderneming) moet je een balans (overzicht van bezittingen en schulden) invullen en een verlies-en-winstrekening (overzicht van opbrengsten en kosten). Dat zijn nu precies de belangrijkste onderdelen van een jaarrekening.

  In de aangifte voor particulieren (winst uit overige werkzaamheden) hoef je alleen totaalbedragen van bezittingen en de schulden in te vullen als deze meer bedragen dan dan € 2.500. Ook van de opbrengsten en kosten worden hier alleen de totaalbedragen gevraagd.

  Overigens, als je (met kennis van zaken) gebruik maakt van een boekhoudprogramma, zijn deze cijfers met een paar muisklikken beschikbaar.

  Lexicom Administratie & Belastingen  -  Haarlem  -  www.lexicom-administratie.nl