Hoeveel mag je bijverdienen zonder inschrijving?

Bedrijf starten

Bedrijf starten

Hoeveel mag je bijverdienen zonder inschrijving?

 • Ik wil graag samen met iemand meer met onze hobby doen. We snowboarden graag en zomers kunnen we ons altijd leuk vermaken met surfen en skimboarden.

  Om te beginnen willen we ons bezig houden met het slijpen en waxen van dit soort boards. Mocht het goed lopen willen we uitbreiden door ook te gaan verkopen, maar hier zijn we nu nog totaal niet mee bezig.

  We hebben beide een vaste baan en willen dit dus erbij gaan doen. In principe zonder inschrijving mocht dit mogelijk zijn. Maar hoeveel mag je dan maximaal bijverdienen? Wanneer ga je hier belasting over betalen en hoe kunnen we ongeveer berekenen hoeveel we moeten afdragen? Apart per persoon berekend.

  Bedankt alvast

 • Elk inkomen moet je bij de belasting aangeven. Oningeschreven doe je dat dan als neveninkomen. In jouw geval zou ik me nog niet inschrijven (waarschijnlijk zal de KvK je ook nog weigeren). Pas als er regelmaat, grotere frequenctie, en enig tastbaar inkomen ontstaat moet je daarover nadenken.

  Succes ermee, Karel

 • Hallo Saartje,

  Je geeft aan dat je snow- en surfboards wil slijpen en waxen als bijverdiensten. Dit kan inderdaad zonder je te laten registreren bij de Kamer van Koophandel

  Je betaalt inkomstenbelasting over het resultaat van deze werkzaamheden. We berekenen dit resultaat alsof je ondernemer bent. Dit betekent dat je de kosten die je maakt voor je werkzaamheden kunt aftrekken. Je hebt geen rechtop bepaalde faciliteiten voor ondernemers, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Kijk voor meer informatie op U verricht freelancewerkzaamheden.

   

  Hoeveel belasting je moet betalen, hangt af van de hoogte van je belastbare inkomen. Als je naast je activiteiten bijvoorbeeld ook een baan hebt, betaal je meer belasting. Lees voor meer informatie over de hoogte van je belasting ons overzicht van tarieven en schijven op Overzicht tarieven en schijven.

  Daarnaast krijg je ook een aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet die je moet betalen. Voor meer informatie zie: Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

  De Belastingdienst heeft ook een speciale site waar je veel informatie kunt vinden over ondernemen: Ondernemen.

  .

  Met vriendelijke groet,

  Merve

  Webcareteam Belastingdienst

 • Ik ben in loondienst waarbij er dus al loonbelasting wordt berekend. Moet ik dan alsnog extra belasting betalen door het inkomen uit overig werk doordat ik er een baan bij heb?

 • Hallo Saartje, dat is juist, je dient dit inkomen wat je bijverdient op te geven als "inkomsten uit overige werkzaamheden", je zult daarover dus zowel inkomstenbelasting als bijdrage zorgverzekeringswet moeten betalen. Wel is het zo dat je de kosten die je maakt (inkoop materialen, administratie, telefoon enzovoorts) mag aftrekken van de inkomsten, je betaalt dus belasting over het netto bedrag (inkomsten minus kosten), een eenvoudige administratie bijhouden is dan wel een vereiste

  Succes met je bedrijf !

  met vriendelijke groet,

  Klaas Bijsterveld

  Bijsterveld Administraties & Adviezen

 • Saartje,

  Een kleine nuance op het antwoord van Merve " We berekenen dit resultaat alsof je ondernemer bent." Dit gaat niet op ten aanzien van de BTW verrekening. Overigens is wat je binnenkrijgt=verdienste en wat er na aftrek van de kosten overblijft is pas inkomen.

  Groet, Karel

 • In het kader van deze informatie heb ik ook nog een vraag:

  Ik wil namelijk als bedrijf samenwerken met een particulier, dus een freelancer zoals hierboven omschreven zonder inschrijving in de KvK. Hoe ga ik hiermee om? Kan de freelancer mij een factuur sturen voor verrichte werkzaamheden? Waar moet ik nog meer rekening mee houden bij een dergelijke samenwerking?

 • Ja dat kan, alleen mag hij geen BTW bezigen. Je moet er wel rekening mee houden, dat als hij veel werk verricht en zulks zeer regelmatig - misschien als je werknemer - beschouwd wordt. Maar is het incidenteel, dan moet je in elk geval voor zorgen, dat je - desgevraagd een goed inzicht aan de BD kunt verschaffen.

  Succes ermee, Karel

 • Nergens op de belastingsite vindt ik dat je meer belasting betaald als je 2 banen hebt. Het enige wat ik op kan maken is de belastingpercentage die je betaald over je totaal inkomen per schijf. Dus ik begrijp dat als je 10 banen hebt en alsnog onder een totaal inkomen valt je ook in dezelfde percentage aan inkomstenbelasting betaald..

 • Armando, het gaat inderdaad om het totaal aan inkomsten voor de inkomstenbelasting. Maakt niet uit of je meerdere banen hebt. Je kunt dat ook gewoon zien in het aangifteprogramma van de belastingdienst. Aan het einde krijg je netjes een berekening te zien.

  Met vriendelijke groet,

  Ron van der Kolk

  Organisatieadviseur, Interim Manager en Trainer via Inflection.

  Begeleiding nodig? Maak een afspraak met de Starterscoach in Enschede of Den Haag.