Eenmanszaak of Vof beginnen?

 • Hallo iedereen,

  Ik en mijn collega willen voor ons zelf beginnen in de dakbedeking.

  Ik zelf heb al 2 jaar een eigenzaak in de computerhandel maar wil dit gaan stopen en beginnen en de dakbedeking.

  Nu is mijn vraag: Is het beter een Vof te beginnen of een eenmanszaak en dan 1 van ons in dienst.

 • Waarschijnlijk is een VOF de betere keuze, maar dat kan niemand jou vertellen aan de hand van de weinige informatie die je geeft. Ga eens met een adviseur praten zou ik zeggen :)

  .

 • Beste Patron,

  Gezien de rigoureuze wijziging in activiteiten, neem ik aan dat de beoogde firmant wel de nodige ervaring met dakdekken heeft en dat jij het van hem het vak moet leren.

  Als dat zo is, dan kan een vof een goede optie zijn. In deze tijden is een eenmanszaak, met op de startdatum 1 persoon in loondienst nemen, niet te adviseren.

  Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

  Косара - Счетоводни и консултантски услуги Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe


 • Beste Patron,

  Het grote nadeel van het starten van een eenmanszaak waarbij 1 van jullie als werknemer in dienst komt, is dat degene die werknemer is ook recht op salaris heeft wanneer het erg slecht met de zaak gaat. Bij een V.O.F. doet dit probleem zich niet voor omdat beide firmanten dan slechts recht op een deel van de winst hebben.

  Ivo Kuijpers

  Belastingadviseur || www.sensiblefinance.nl

 • Bedankt allemaal voor jullie reacties.

  Als degene akkoord gaat dat ik in dienst bij hem ga en wat ik als loon krijg wij dit gaan verdelen, is dit dan beter?

  Dit omdat ik het vak nog niet kan en niet weet of ik het samenwerken wel gaat lukken. Dus als het bedrijf een beetje loopt , dat ik daarna een vof kan gaan beginnen.

 • Beste Patron. Belangrijk is allereerst de vraag: Willen jullie samen ONDERNEMEN. Zo ja, dan VOF beginnen: samen ondernemen, samen besluiten, samen uitvoeren, samen winst verdelen. Dus 2 kapiteins op een schip; heeft nadelen, maar ook voordelen. Fiscaal gezien is belangrijk dat je over je inkomen als ONDERNEMER aanzienlijk MINDER BELASTING betaalt. Een nadeel is natuurlijk dat je niet verzekerd bent voor bijv. WW indien het aantal opdrachten mocht tegenvallen. Meer info? Laat maar even weten. Succes in elk geval.