Reclamebordje in mijn voortuin. Mag het?

Wetten en regels

Wetten en regels

Reclamebordje in mijn voortuin. Mag het?

 • Ik ben geen Nederlander en dus sommige wettelijke verplichtingen in Nederland zijn niet per se duidelijk.

  Voor mijn fotografische activiteiten wilde ik namelijk een kleine bordje in mijn voortuin. Het bordje is echt klein - ongeveer 65x48 cm. Een van mijn Nederlandse collega's   heeft naar mij gezegd dat ik de bestemmingsplan voor mijn wijk bij de gemeente zal eerst controleren. Ik woon in Eindhoven in de wijk Blixembosch.

  En zo vandaag was ik bij de Gemeente Eindhoven geweest en ging ik met mijn vraag naar de receptie. Mevrouw bij de receptie zei dat niemand heeft voor deze eerder gevraagd en dat ze denkt dat het geen probleem zal zijn. Ook zei ze dat als ik echt moet weten kan ik morgen tussen 9-13 komen omdat nu niemand kan deze vraag in een wettelijke mannier antwoorden.

  Mijn vraag is dan: wat is jullie ervaring en wat kan gebeuren als ik een bordje in *mijn* voortuin plaats zonder iemand er over te vragen ?

  Graag hoor ik van jullie en alvast bedankt.

 • De kans dat je  gecontroleerd wordt is denk ik niet zo groot, maar wanneer je gecontroleerd wordt dan kan er een naheffing komen van de gemeente.

  www.antwoordvoorbedrijven.nl/.../reclamebelasting

  Hieronder kan je een check doen bij je gemeente:

  www.omgevingsloket.nl/.../checken

  Met vriendelijke groet,

  Peter Hoebeke

  E-Zend B.V. De marktplaats voor diensten met de veilige betaalmethode E-Zend BudgetSecure

  www.e-zend.nl

 • Gewoon plaatsen, mochten er klachten komen wat mij erg waarschijnlijk lijkt kan je het altijd nog weghalen.

  RetailAnalist & Adviseur | Zet winkels ( weer) op de rails. 

 • en als je dat als "huisnummer" verlicht naast de voordeur plakt, is dat geen oplossing ( mocht je er problemen mee krijgen)

 • Aangezien het een klein formaat is, zal dit geen problemen opleveren. Het is echter zo dat het officieel niet mag. Het ligt aan de gemeente waar je woont of er streng op gecontroleerd wordt of niet. In Utrecht is het vrijwel niet mogelijk om zelf een bordje te plaatsen, dan wordt er al vrij snel contact opgenomen met je. Ik weet niet hoe dit zit in andere plaatsen/gemeenten.

  Conclusie: Gewoon plaatsen, je hoort vanzelf wanneer dit niet mag. "Dat wist ik niet” en weghalen zal dan wel afdoende zijn in dit geval.

  D. van Loon
  Werken op Stelten

  www.werkenopstelten.nl
  info@werkenopstelten.nl 

 • Bedankt voor jullie antwoorden.

  Uit de vergunningcheck blijkt dat er geen omgevingsvergunning nodig is.

  Ik vind het idee "plaatsen en wachten voor klachten" het mooiste. Als het komt uit dat het niet mag, neem ik de bord en plaats het achter de raam :).

  Nog keer bedankt voor jullie hulp !

 • Succes met de business!

  D. van Loon
  Werken op Stelten

  www.werkenopstelten.nl
  info@werkenopstelten.nl 

 • In Nederland hebben we overal wel regels voor, maar die worden vaak alleen gebruikt wanneer mensen gaan klagen. Dus zorg dat de buren er geen problemen mee hebben en de kans is klein dat je probelemen krijgt. In principe moeten wij voor ieder bouwbord een vergunningaanvraag doen...

  Arnout Hasselaar | Hasselaar Architecten

 • Vreemd dat iemand van de gemeente de uitspraak doet: "ik denk dat".

  Het gaat allemaal om de lokale regelgeving ten aanzien van - reclame, of uitspanningen.

  Als je echt een reclame bord maakt, dan zul je daarvoor een vergunning moeten hebben, of belasting betalen, of allebei. Als je de regels opvraagt bij de gemeente, dan is dat vast uit te zoeken.

  Soms moet je echter gewoon doen en afwachten. Ik heb bij één van mijn bedrijven plexiglas aan de binnenzijde laten bestickeren en dat aan de buitenzijde voor de ramen gemonteerd. Doordat de bestickering nu aan de binnenkant zit, is het volgens de lokale regels geen reclame en heb ik geen vergunning nodig.

  Sommige particulieren zetten ook gewoon iets in de tuin, dus ik zou persoonlijk de gok wel durven nemen zolang de afmetingen maar acceptabel zijn en je niet je buren lastig valt. Dan kun je heel lang geluk hebben. Het is echter netter om alles volgens de regels te doen en de gemeente kan je daar het beste bij helpen.

  Zie ook deze link over de WABO De regels zijn overigens niet lang geleden gewijzigd, of gaan nog wijzigen dus let op

  Groet, Martin Hammega

  www.osol.nl

 • Het bordje plaatsen is toegestaan.

  Per gemeente wordt bepaald of je wel of geen precariorechten moet betalen en vergunning/melding moet maken.

  Er zijn bepaalde maten welke buiten de precariorechten vallen.

  B4Service - Reclame belettering & Textiel bedrukking

 • ik dacht dat er officieel een soort van belasting overbetaalt moet worden, maar er schijnt een regel te zijn als je dit bordje, binnen het gebouw, maar achter glas staat dat ze er niks aan kunnen doen, heb ik ook gedaan en heb nog nooit commentaar gehad, dit is wat ik er van weet

 • In Utrecht zijn de regels helder en zijn ze gekoppeld aan de regels voor het hebben van bedrijf of beroep aan huis. Vergelijkbare regels zullen elders ook wel gelden.

  "Voor een bedrijf of beroep aan huis is geen reclame toegestaan waarvoor een omgevingsvergunning/reclame en/of omgevingsvergunning/bouw nodig is. U mag alleen naamsaanduidingen (onverlicht) tot 0,5 m² plaatsen. Die mogen niet breder of hoger zijn dan 1 meter en niet meer dan 10 cm uit de gevel steken."

  @B4Service Belettering:

  Van precariorechten is n.m.m. pas sprake als je grondgebied van de gemeente of de ruimte daarboven gebruikt zoals bij diepe lichtbakken en uithangborden (maar ook terrassen en zelfs overhangende bouwdelen zoals vaste luifels) het geval is. Niet als er sprake is van plaatsing op eigen grond.

  @boer
  Volgens mij klopt dat inderdaad. Wat je de laatste tijd dus ook steeds vaker ziet zijn lichtkranten achter een raam.  Maar elk zichzelf respecterend bedrijf wil op een of andere manier toch z'n huisstijl in z'n naambord verwerkt zien. En bij een lichtkrant gaat dat niet snel lukken. Tenzij je er een flatscreen voor gebruikt.  Hmmmm.... toch eens over nadenken. :-P 

  Frank van der Pol levert fotografie en fotografische technieken voor bouw & vastgoed, musea & erfgoed en verzorgt algemeen zakelijke en publiciteitsfotografie.

 • Reclameborden op eigen grond tot 0.6 m² zijn vrij van vergunningplicht in mijn gemeente.

  Die gemeente (en andere) kent echter naast de precariorechten een reclame belasting.

  Elke reclame uiting, al is alleen maar je eigen naam, geplaatst op een gevel of achter een raam

  , ook op eigen grond, kost in het centrumgebied € 500,- en buiten het centrum € 300,- per jaar.

  De opbrengst is dan bedoeld voor het financieren van activiteiten die door handelsverenigingen

  worden georganiseerd en waaraan normaal gesproken niet elke ondernemer wil bijdragen.

  Meubelmakerij Grenenhoeve voor een Boekenkast op maat. • @Albert

  Dat is ook de reden waarom een deel van de ondernemers er in zo'n geval voor kiest om een vervoermiddel (vaak een fiets) te voorzien van reclame en dat  voor de deur te plaatsen. Die aanpak onttrekt zich aan de reclamebelasting op een vergelijkbare manier als een auto met reclame.

  Frank van der Pol levert fotografie en fotografische technieken voor bouw & vastgoed, musea & erfgoed en verzorgt algemeen zakelijke en publiciteitsfotografie.

 • @Frank,

  De reikwijdte van de reclamebelasting omvat ook stilstaande voertuigen die niet anders dienen dan als uiting van reclame.

  Zie ook het artikel "Reclamebelasting" door Rogier Bennink van 13 October 2009.

  Hierin wordt o.a. vermeldt dat ... "Dit levert de vraag op of er ook belasting geheven kan worden als het gaat om een openbare aankondiging op bijvoorbeeld een auto die op een parkeerplaats staat geparkeerd. In één van zijn uitspraken zegt de Hoge Raad dat uit de wetsgeschiedening en rechtspraak blijkt dat er geen wettelijke beperkingen zijn aan de vorm of wijze van een openbare aankondiging. Reclame op een reclameauto zal dus in in beginsel een belastbaar feit opleveren. De omstandigheid dat de openbare aankondiging op eigen terrein is geplaatst zal belastingheffing ook niet in de weg staan"

  De wettelijke regels hiervoor zijn duidelijk omschreven, echter het zijn de gemeentes die daar individueel vorm aan geven. De ene gemeente zal de regels strikter hanteren dan de andere. Er zullen ongetwijfeld nog gemeentes bestaan die helemaal geen reclamebelasting heffen. Het is namelijk geen wettelijke verplichting.

  Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

  Косара - Счетоводни и консултантски услуги Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe