Handel binnen europa

Deze vraag heeft antwoordsuggesties

Beste,

Binnen Europa kan je vrij importeren en exporteren, wanneer er handel van een bepaald merk uit een ander land binnen de EU wordt gekocht en als handelsonderneming verkocht in een ander land binnen de EU, in dit geval dus Nederland zou dat dus geen probleem moeten zijn mits het om handel gaat die die van het originele merk afkomstig is, niet nep dus.

Maakt het dan nog uit of de partij afkomtig is van een handelaar die de partijen in zijn land bij dealer etc. vandaan haalt, overjarig of van huidig jaar of moet de partij echt van een officiele distributeur of importeur van het betreffende merk uit een ander land binnen de EU afkomstig zijn?

En stel je gaat zelf een partij ophalen in Europa en vervoert dit weer terug naar Nederland, gelden hier nog restricties aan?

Zijn er nog andere regels/restricties die gelden voor deze manier van handel.

En dan ook nog een vraag die eigenlijk niet echt te maken heeft met het onderwerp van dit draadje; zijn de regels en restricties bij dit soort handel hetzelfde wanneer je als handelsonderneming, merk producten importeerd van buiten de EU, naast dat je in dit geval hier wel invoerrechten en btw over betaald.

Ben benieuwd!

Groet, Roberj

Alle reacties
 • Beste Robert,

  Binnen de Europese Unie spreek je niet meer van import en export maar van intracommunautaire handelingen. Dat betekent dat je deze goederen, met slechts een factuur op zak, mag verplaatsen van het ene land naar het andere land zonder ingewikkelde import en export handelingen.

  Veel producenten verhandelen hun producten via aangewezen vertegenwoordigers/distributeurs om zo grip op hun markt te houden. Inkoop via een distributeur in een ander EU-land is wel mogelijk, maar bij ontdekking door de fabrikant of distributeur in Nederland zal er wel actie ondernomen worden. Incourante modellen en producten hebben meer vrijheid van verhandelen, al verschillen de restricties hiervoor per fabrikant. Door sommige fabrikanten worden incourante modellen teruggenomen om zo plaats te maken voor de nieuwe modellen waardoor ze niet met elkaar gaan concurreren.

  Een algemeen antwoord is dus niet te geven aangezien dit afhankelijk is van de verkoopstrategie van de fabrikant.

  Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

  Косара - Счетоводни и консултантски услуги Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe


 • Wat je bedoelt heet "parallelhandel" (parallelimport), de fabricant en de officiële kanalen zijn heel erg tegen, maar het MAG WEL. Er is zelfs een proces hierover geweest (VW) en VW heeft een (hoge) boete gekregen.

  Daartegenover staat, dat de fabricant bij ontdekking van een dergelijke parallelhandel, loodzware restricties op de leverancier gaat leggen. Dus ook deze kanalen zijn erg terughoudend. Maar in principe MAG je dus van een Spaanse distributeur spullen kopen waarvan ook een NL-distributeur bestaat (en deze MOET nog service geven OOK - als het verhandelde model ook geleverd wordt in NL, wat natuurlijk niet per se met ALLE modellen hoeft). De EU wil dit wel bevorderen. Dus in elk EU-land mag elke distributeur in elk ander EU land leveren. In de praktijk werkt het echter niet of nauwelijks.

  Sterkte ermee, Karel

 • Bedankt voor jullie antwoorden,

  moet de handel via een officiële distributeur van het merk worden ingekocht of mag dit ook van een opkoper of iets degelijks die overjarige partijen van detailisten opkoopt, wederom natuurlijk alles NIET nep

  Ik heb ook nog een vraag m.b.t. garantie;

  Is het verplicht om garantie te geven op een product wat je aan particulieren verkoopt?
  omdat je geen officiele dealer bent van dat merk kan je een garantie geval natuurlijk niet terug sturen naar het merk zelf of naar de importeur. Wel kan je het natuurlijk terug sturen naar jouw leverancier maar omdat het meestal om partijen gaat wordt dit lastig, hoe is dit wettelijk geregeld??

  en stel je levert een partij aan een bedrijf, moet jij als leverancier dan ook garantie verstrekken en hoe is dit precies wettelijk geregeld?

  hoor het graag

 • Beste Robert,

  Als je incourante merkartikelen via een opkoper kan kopen, dan mag je ervan uit gaan dat de producent hier toestemming voor heeft gegeven. Voor alle zekerheid zou ikzelf contact met de producent opnemen of dit soort acties bij hun mogelijk en/of gebruikelijk is. Vooral in de fashion- en fashionables-branche worden zeer veel namaakproducten aangeboden waarvan vertelt wordt dat het om restpartijen van gerenommeerde merken gaat. Tegen de handel in namaakproducten wordt, ook in Nederland, zeer hard opgetreden, en het helpt niet als je vertelt dat het om een restpartij ging. Andere producten die nauwlettend worden gevolgd zijn afkomstig uit de muziek- en filmbranche.

  Ook de website van consuWijzer geeft informatie over de consequenties van het kopen van nagemaakte merkartikelen.

  Ik wil met het bovenstaande zeer beslist niet de indruk wekken dat elke opkoper per definitie schuldig of verdacht is, want zo zwart is de wereld gelukkig nu ook weer niet.

  ConsuWijzer zegt hierover het volgende: "Is het product heel goedkoop? Dan kan een gezond portie wantrouwen geen kwaad. Vergelijk de prijzen van andere officiële verkopers van dit merk. Vaak is 'te mooi om waar te zijn' ook echt te mooi om waar te zijn".

  Het omgekeerde redenering komt echter ook voor. Als een namaakproduct duur is, dan moet het haast wel echt zijn.

   

  Wat betreft je vraag over garanties, het volgende ...

  De Consumentenautoriteit is verantwoordelijk voor de handhaving van de regels die consumenten beschermen bij de aankoop van producten en diensten. De toezichthouder kan optreden tegen bedrijven die zich niet aan deze regels houden. Alle informatie voor ondernemers, over wat wel en niet mag en moet, wordt op de website vermeld.

  Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

  Косара - Счетоводни и консултантски услуги Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe


 • Let op: als je een merkproduct van buiten de EU invoert zonder toestemming van de merkhouder maak je merkinbreuk en kan je beslag, een kort geding en een berg kosten verwachten, het is maar dat je het weet.... Idem als je in Europa een merkproduct koopt dat niet door of met toestemming van de merkhouder in het verkeer is gebracht in Europa. Als jouw leverancier dus in de USA een originele partij opkocht en die zonder ok van de merkhouder naar Europa transporteerde ben je de klos, zelfs als je van niks wist. Let dus op bij aanbiedingen die te mooi zijn om waar te kunnen zijn: vraag dan je leverancier om bewijs dat het door of met toestemming van de merkhouder in Europa in het verkeer is gebracht. Kan ie dat bewijs niet leveren dan niet kopen.

 • Iemand nog interesse in domeinnamen: binnen-de.eu en binnende.eu? #durftevragen. ;)

 • Bedankt voor de reacties.

  Geldt in het buitenland ook belastingen zoals btw op goederen/partijen.
  en als er dan BTW op producten zit die je inkoopt in het buitenland (binnen europa) kan je deze btw dan ook terug krijgen?

  Hoor het graag!

 • Ook in het buitenland kennen ze BTW.

  Onder bepaalde voorwaarden kunnen goederen uit EU-landen zonder BTW worden gefactureerd of kan betaalde BTW worden teruggevraagd of verrekend.

  Zie ook Import uit EU-landen en Regelgeving bij import.

  Lexicom Administratie & Belastingen  -  Haarlem  -  www.lexicom-administratie.nl