Logo en domeinnaam moeten veranderen i.v.m. aantasting merkrecht?

Intellectueel eigendom

Intellectueel eigendom

Logo en domeinnaam moeten veranderen i.v.m. aantasting merkrecht?

 • Beste mensen,

  sinds kort ben ik een bedrijf gestart genaamd www.horzeequipment.nl

  Heb op boip.int gezocht naar horze equipment voor merkenrecht, maar had daar niks kunnen vinden.

  Nu krijg ik de mededeling van Horze.nl dat ik mijn logo, domeinnaam moet veranderen ivm aantasting van hun merkrecht. Dit was natuurlijk niet mijn bedoeling maar om alles nou meteen om te zetten leek me teveel van het goede. Ik weer naar boip en zocht ditmaal op Horze. Iets wat ik stom genoeg niet eerder had gedaan.

  Wat blijkt ze staan daar inderdaad als nationaal beschermd merkrecht.

  Wat kan ik doen? Iemand meer informatie?

  Veel dank

  Horzeequipment

 • Wat mij enigszins verbaast is dat je paardenliefhebber bent, blijkbaar voor je onderneming de markt verkend hebt - gezien het grote aantal producten in je webshop - en dan nog nooit het merk Horze (met tientallen dealers in Nederland) bent tegengekomen.

  Ik ben geen jurist, maar mijn gevoel zegt dat je hier weinig aan kunt doen.

  ________________________________________________________

 • Ter aavulling van het commentaar van John Bouwmans:

  De registratie van het (beeld)merk Horze in de database van het Benelux Merkenregister geeft tevens aan, aan welke goederen of activiteiten dit merk gekoppeld is. In jouw geval een dubbele inbreuk op het merkenrecht.

  Je zal een andere naam moeten verzinnen, althans het deel horze hieruit verwijderen. Nu niet slim gaan doen en de naam horze gaan vervangen door horse, want dat is in juridische zin ook ontoelaatbaar.

  Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

  Косара - Счетоводни и консултантски услуги Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe


 • Bedankt voor het antwoord. In juridische zin zou Horse wel mogen omdat de naam Horse niet geclaimed kan worden. een site als www.horseequipment.nl zou Juridisch wel moeten mogen is mij verteld door een advocaat.

  Is dit incorrecte informatie?

 • Voordat je geld betaald aan deze advocaat, zou ik eerst een andere raadplegen.

  Deze advocaat heeft voor een deel wel gelijk, namelijk dat de naam Horse niet geclaimed kan worden en daarom het bedrijf Horze Oy, Vieterikatu 2, FI-15700 Lahti, Finland, merkhouder van de naam Horze, dat ook niet gedaan. Aangezien de naam Horse fonetisch identiek is aan de geregistreerde merknaam Horze, maakt het inbreuk op het merkenrecht en is dus onbruikbaar.

  Desgewenst kan je contact opnemen met Nanda Ruyters van Bright Advocaten in Breda. Zij is gespecialiseerd in merkenrecht en kan je waarschijnlijk beter vertellen wat wel en wat niet kan.

  Laat je ons op dit forum weten hoe het afloopt? Daarmee kan je anderen misschien weer van dienst zijn.

  Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

  Косара - Счетоводни и консултантски услуги Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe


 • Ik vermoed dat de domeinnaam horseequipment nog wel zou mogen, te meer daar Horze zelf geen gebruik maakt van de toevoeging "equipment" en "horse equipment" een algemene term is (paardrijspullen).

  Maar die domeinnaam is al geregistreerd (in 2007), hoewel er zo te zien (nog) geen website aan hangt.

  Daarnaast is het handig om te controleren of het qua handelsnaam mag. Er zijn namelijk al bedrijven met horse equipment in de handelsnaam en die hebben allemaal een toevoeging om die naam uniek te maken. Of de naam zonder toevoeging geaccepteerd wordt is dus nog maar de vraag.

  ________________________________________________________

 • Zal de afloop hier rapporteren.

  Helaas was en ben ik niet bekend met genoemde rechten.

  Dit was voor mij een wijze les.

  Met vriendelijke groet,

  Niet langer HorzeEquipment

 • Volgens mij kom je er niet, met Horseequiment, omdat deze twee samengetrokken zelfstandige naamwoorden zijn, dus eigenschappen van een taal en dat mag nimmer het alleenrecht van een bedrijf worden. Vergelijk het met Tuinhark, zonder een tweede naam daarbij wordt, Tuinhark sec, nooit geaccepteerd. Maar Tuinhark Janssen misschien wel.

  Groet, Karel

 • Karel,

  In het Nederlands wel, maar Engelse woorden wil het Benelux depot wel eens aanvaarden.

  Maar zeker is het niet.

  Website feedback nodig? Bezoek FastExpert en maak écht klanten van je bezoekers!

 • Bedankt voor het antwoord mensen. Ik zie wat jullie bedoelen.

 • Kun je nog vertellen hoe het is afgelopen? Ik ben eigenlijk heel benieuwd!

  Ook ondernemers moeten aan hun gewicht denken en <a href="http://www.snelafvallen-online.nl">afvallen</a>

 • Ik sluit me aan bij de mening van Karel. Beschrijvende woorden die een hele groep beschrijven kunnen niet als merk worden geregistreerd. In het geval een 'persoonlijke toevoeging' wordt gedaan of een beschrijvend woord wordt aangepast naar een fictief woord dat gelijkenis toont met het stamwoord zal wel een merkrecht vastgelegd kunnen worden.

  In dit geval zal gebruik van de merknaam Horze dus altijd inbreuk opleveren terwijl Horse alleen, of in combinatie met een ander beschrijvend woord zoals equipment, dat dus vrij zeker niet zal doen. Natuurlijk met dien verstande dat in dezelfde branche bedrijvigheid plaatsvindt.

  Uiteraard dien je dit goed uit te zoeken om te voorkomen dat je na een jaar wordt geconfronteerd met een eisende partij maar de kracht van beschrijvende namen/domeinnamen zit hem nu juist in de onmogelijkheid om deze als merk te kunnen deponeren. Vanzelfsprekend is de kans op confrontatie met een eisende partij dan ook kleiner.

  Ook ik kijk met nieuwschierigheid uit naar de uitkomst van een eventueel consult met een raadsman! Houd je ons op de hoogte?

  Tim

  DOMAINleads

 • Hoe is het nu gegaan?

  Tips om als ondernemer af te vallen zonder dieet: http://www.zonderdieet-afvallen.nl/