eenmanszaak met prive auto en zakelijke kilometers

Administratie

Administratie

eenmanszaak met prive auto en zakelijke kilometers

 • Mijn accountant heeft aangegeven dat ik een sluitende kilometer administratie bij moet houden om de een percentage van de BTW af te trekken en de gereden kilometers. De zakelijke kilometers houd ik zo bij, maar nu schijnt dat ik ook bij de prive kilometers moet vermelden waarvoor die zijn gereden. Dat kan toch niet waar zijn? hoe zit dat dan met de privacy? ik hoef toch niet te vermelden waar ik prive naar toe rijd?

 • www.belastingdienst.nl/.../btw_en_auto.html

  Groet, Karel

 • Een sluitende kilometeradministratie is  niet verplicht. Als je geen sluitende kilometeradministratie bijhoud dan moet je voor de btw 2,7% van over cataloguswaarde corrigeren als privégebruik op de laatste aangifte van het jaar. Dat kan ongunstig zijn als je weinig privégebruik hebt, maar daar staat tegenover dat voor de btw de woon-werk kilometers per 1 juli als privé worden aangemerkt, dus dan loopt de teller al snel op.

  Dan nog een opmerking over privacy. Privé kilometers hoef je NOOIT te specificeren het is voldoende om op te schrijven "privérit" 75 kilometer, dus zonder bestemming of doel van het bezoek. Alleen voor zakelijke ritten moet je kunnen aantonen dat een rit zakelijk was door vermelden van de locatie en doel van het bezoek en het moet overeenkomen met de zakelijke agenda.

  Doel van de kilometeradministratie is het voorkomen van belastingvoordeel op privégebruik van de auto. Ook als je kilometeradministratie onvolledig is worden de onduidelijke kilometers tot privé gerekend. Sluitende kilometeradministratie zou je dus meer moeten lezen als zorg voor goede bewijsmiddelen voor je zakelijke kilometers om te voorkomen dat ze als privé worden aangemerkt als het verantwoorden van elke gereden kilometer.

    

  Boekhouder | Controller | Data analyst | BI specialist | Big Data | Management reporting |
  Moderator Ondernemersforum
 • Het ligt er helemaal aan of je wel of niet de BTW wil kunnen aftrekken. En het ligt er aan hoeveel zakelijk en hoeveel prive je met je auto rijdt.

  In de andere reacties wordt verwezen naar links waarbij je een zakelijke auto rijdt, maar ik begrijp dat jouw auto juist prive is. Dat geldt voor mij zelf ook. Ik heb er dus voor gekozen om niet de BTW te verrekenen, maar alleen de kilometers tegen 19 cent per kilometer. In dat geval hoef je alleen de zakelijke km's bij te houden, maar is de BTW dus niet aftrekbaar.

  Als je wel veel zakelijke km's maakt, dan wordt het wel zinvol om een volledige administratie bij te houden en zo dus ook een voordeel op de BTW te halen.